Este bine de lămurit că alergiile de primăvară sunt determinate în cea mai mare parte de polenul purtat de vânt (anemofil), și nu de polenul recoltat de albine (entomofil).

Anemofil înseamnă prieten al vântului. Plantele cu polen anemofil nu se pot baza decât pe vânt pentru a-şi asigura fecundarea. Elementele componente ale acestui polen special nu echivalează însă bogăţia polenului entomofil, cel care constituie totalitatea aporturilor albinelor la stup. Aceste polenuri sunt de dimensiuni foarte mici, sunt ușoare și au forme adaptate, încât să poată fi duse de vânt și ele sunt cele care determină vestitele alergii, în timp ce polenurile recoltate de albine sunt buni nutrienți, fără să determine alergii, mai mult decât orice alt aliment.

În al doilea rând, din momentul în care albinele recoltează polenul, acesta intră în contact cu saliva albinelor și se inițiază un proces enzimatic, de fermentație, în special de fermentație lactică. Acest proces este unul extrem de important prin faptul că o parte majoră din substanțele cu potențial alergen se metabolizează în procesul de fermentație lactică. Avem la final un produs cu o compoziție chimică diferită decât cea a polenului floral inițial.

Alergiile la polenurile recoltate de albine, în special la polenul crud, sunt cazuri rarisime. Aceasta nu trebuie să ne îngrijoreze, așa cum, de exemplu, nici faptul că unele persoane sunt alergice la căpșune, nu ne face să nu le mai savurăm. Dimpotrivă, s-a observat la persoanele cu alergii de primăvară, că dacă consumă curent polen crud (minim 3 lingurițe/zi), fenomenele alergice se reduc cu 20 până la 40 % în sezonul febrelor. În plus, polenul albinelor conține atât vitamina E cât și seleniu, cele două elemente care acționează sinergic contra alergiilor.