Dozele utile în regim obișnuit de viață sunt de: 2 – 5 g/zi la copiii sub un an, 5 – 10 g/zi la copiii de 1 – 10 ani, 10 – 30 g/zi peste vârsta de 10 ani. În regim de suprasolicitare (fizică sau intelectuală) cât și în cure de încărcare nutritivă cantitățile pot crește până la 50 – 60 g/zi. La fel și în curele de slăbire, polenul poate înlocui una-două mese ale zilei. Ca și accepțiune generală, o linguriță de bucătărie conține circa 5 g de polen crud.
Ca modalitate de administrare, în general, polenul este bine să fie dizolvat. Dacă este luat simplu sau doar amestecat cu miere, tubul digestiv nu reușește să absoarbă întregul conținut nutritiv (mai ales în cazul polenului uscat) și o parte se elimină în mod natural, ceea ce constituie o pierdere. Dacă se dizolvă, cu 20 – 30 minute înainte de administrare el se va absorbi complet din tubul digestiv. Se poate dizolva bine în mai multe feluri de fluide: apă cu suc proaspăt de lămâie, iaurt (kefir, sana, lapte prins), borș, sucuri proaspete din fructe și/sau legume. Pentru plăcerea gustului poate fi adăugată miere.
Când este preferată doza unică, dimineața este ideală pentru administrare. Este bine să se înceapă cu două lingurițe pe zi și să se crească progresiv, până la doza optimă, care se păstrează constantă o perioadă. Pentru persoanele cu hipersensibilitate gastrică, este recomandabil ca administrarea inițială să fie făcută în timpul sau după masă. După acoperirea carențelor și echilibrarea funcțiilor corpului, se va trece la doza normală de întreținere a unei persoane sănătoase direct pe stomacul gol.
În regim obișnuit de viață, este suficient să se consume o perioadă de 5 zile, în fiecare săptămână. Bărbații pot consuma polen, cu o frecvență zilnică, pe întreaga durată a vieții. Este ideal ca polenul să fie dublat de lăptișorul de matcă, mai ales pentru întreținere la femei, de exemplu, câte 1 – 3 ml/zi, pe o perioadă de 5 – 7 zile/lună.
Pentru persoanele cu probleme de sănătate este benefică apelarea la sfatul unui medic apifitoterapeut.